Ameriikan terveiset: Lehmänläjää ja hienoja kokemuksia

Jännittävät vaalit- Suomessa ensi maaliskuussa ja USA:ssa kahden viikon kuluttua. Palasin juuri USA:sta ulkoasianvaliokunnan matkalta New Yorkiin, Washingtoniin ja Lancasteriin.

Lennot reistailivat niin, että tulomatka viivästyi vuorokaudella. Tänään olisi pitänyt olla Reisjärvellä, mutta istunkin eduskunnassa kirjoittamassa ensmmäistä blogiani.

Mieliinpainuvin matkan kokemus oli illallinen Amis-perheessä Pennsylvaniassa. Amis-yhteisö on 1800-luvulla Euroopasta vainoja pakoon lähtenyt uskonnollinen yhteisö, joka pyrkii elämään yksinkertaisesti. He pitävät karjaa . viljelevät maata, tekevät omat vaatteensa ja kouluttavat omissa kouluissa itse lapsensa. Tuntui kuin olisi palannut 1800-luvulle. Ei sähköä eikä muita nykyajan mukavuuksia. Ei voi muuta kuin kunnioittaa ihmisiä, jotka pystyvät säilyttämään lähes täydellisen vastakulttuurin ympäröivään amerikkalaiseen elämäntapaan.

Vieraillessamme perheen navetassa seurueessamme ollut amerikkalaisdiplomaatti saa päällensä lehmän läjän. Lehmäparka ei tiennyt mitään diplomaattisesta koskemattomuudesta. Itse vältyin täyspanokselta juuri ja juuri.
Lehmänläjää näytti olevan myös amerikkalainen vaalitaistelu. Aivan hervotonta toistensa haukkumista. Negatiivinen kampanjointi oli yleisin tyylilaji.

Demokraatit voittavat Yhdysvaltain välivaalit. Se tietää hyvää maailmalle ja Euroopalle, joskin muutosta Yhdysvaltain politiikassa on jo tapahtunut Bushin toisella kaudella. Bush on korostanut toisella kaudellaan YK:n asemaa, puhuu ilmastomuutoksen pysäyttämisen tärkeydestä ja haluaa tehdä monenkeskistä yhteistyötä. Siperian lisäksi Irak opettaa.
Ihmeiden aika ei todellakaan ole ohi. Yhdysvaltojen kilpailukyky on hiipumassa, vaikka verotus on siellä alhaisimmillaan kuten myös yritysten maksamat eläkemaksut . Keskiluokka on pienenemässä, kun rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät.
Demokraatit- Amerikan sosialidemokraatit- suosittelevat lääkkeiksi pohjoismaista korkeamman verotuksen ja paremman sosiaaliturvan mallia.
Tervetuloa joukkoon!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top