Äänestäisin Mauri Pekkarista

Entisenä työministerinä olen hämmästellyt, miten rauhallisesti Suomessa suhtaudutaan kasvavaan työttömyyteen.Vielä on vaikea nähdä,  kuinka korkeaksi työttömyys nousee, puhumattakaan sen sosiaalisista tai poliittisista vaikutuksista. Suomen bruttokansantuotteen pudotus oli viime vuonna suurin sitten kansalaissodan eli yli 90 vuoteen. Vielä runsas vuosi sitten hallitus piti varoituksia syvenevästä lamasta ja kasvavasta työttömyydestä ”pessimismin lietsomisena”.

Pessimisti on hyvin informoitu entinen optimisti. Oma synkkyyskerroin on kasvusuunnassa, sillä on vaikea löytää tekijöitä, jotka auttaisivat Suomea nousuun.  Edellisestä lamasta selviytymistä auttoi Nokian nousu ja maailmankaupan alkanut kasvu.  Tällä kertaa ei ole ”nokioita” ja eikä maailmankaupan mahdollinen pieni piristys tuo juuri vetoapua. Kaiken kukkuraksi Suomen yllä leijuu myös velkaantumisen, ikääntymisen ja teollisuuden rakennemuutosten gilgotiinit.Lisäksi työmarkkinoilla levottomuus kasvaa. Huhuh-ei käy kateeksi  tulevien eduskuntavaalien vaalivoittajia!

Kokoomus ei ole koskaan ymmärtänyt työvoimapolitiikkaa. Viime vaalit  eduskuntavaalit kokoomus voitti arvostelemalla ”tempputyöllistämistä”. Vaikka työttömyys kasvaa, aktiiviseen työllistämiseen käytetyt määrärahat näyttävät pienenevän.Se puolestaan merkitsee varmuudella pitkäaikaistyöttömyyden kasvua, sillä pitkittyvä työttömyys nostaa sekä työttömän kynnystä hakea työtä että työnantajan kynnnystä palkata työtön.

Ennustukseni on: Suomi selviää velkakierteestä, mutta kasvavan työttömyyden ja pitkäaikaistyöttömyyden  sekä poliittinen että sosiaalinen hinta tulee olemaan rankkaakin rankempi varsinkin kun edellisen laman pitäaikaistyöttömyyden häntä on vielä olemassa.

Ps. On hyvä, että Mauri Pekkarinen lähtee Keskustan puheenjohtajavaaliin ehdokkaaksi. Jos Keskusta järjestäisi avoimet vaalit kaikille kansalaisille, kävisin äänestämässä Mauria .Kevään muotiväri ei ole vihreä, mutta uskon Pekkarisen tuovan  ASIASISÄLTÖÄ poliittiseen keskusteluun. Suomen politiikka on ollut liian pitkään  vain imagojen taistelua. Poliitikkoja on arvioitu etupäässä vain iän, ulkonäen ja sukupuolen perusteella. Juuri  SISÄLLÖISSÄ on Maurin mentävä aukko.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top