2019 – naisten vuosi politiikassa?

Vuosi 2019 on tärkeä politiikan vuosi Suomessa ja Euroopassa. Keväällä käydään eduskuntavaalit ja EU-vaalit, kesällä valitaan uusi komissio ja loppuvuodesta Eurooppa-neuvostolle uusi puheenjohtaja. Voisiko 2019 olla osaavien naisten vuosi?

Euroopan tasa-arvoindeksin mukaan tasa-arvo on edistynyt Euroopassa, mutta epätasaisesti. Paras tilanne on pohjoismaissa, häntäpäätä taas pitävät Kreikka, Unkari ja Romania.

Vaikka tasa-arvon edistämiseksi on otettu monta askelta eteenpäin, naiset ovat edelleen aliedustettuina päätöksenteossa ja johtotehtävissä kaikilla aloilla ja kaikissa maissa. 28 EU-jäsenmaan hallitukset ovat hyvin miehisiä: pääministereistä vain kolme ja ministereistä vain 30 % ovat naisia.

Huolestuttavaa on se, että globaalien indikaattoreiden mukaan viime vuosina askeleita on otettu taaksepäin – myös EU-maissa.

Kun minut ensimmäisen kerran valittiin eduskuntaan vuonna 1979, olin yksi 52 naiskansanedustajasta. Viime vuosikymmeninä on tapahtunut tasaista kasvua, mutta edelleenkin ainoastaan 83 eli 41,5% kansanedustajista on naisia. Tällä sijoituksella Suomi pääsee kuitenkin maailman top 10-listalle, jonka kärjessä ovat Ruanda ja Bolivia, ainoat maat joiden kansallisissa parlamenteissa naiset ovat enemmistössä.

Suomen pääministeriksi tuskin saadaan naista tänä vuonna, mutta toivon, että uusi hallitus kiinnittää huomiota siihen, että ministerisalkut jaetaan tasan pätevien miesten ja naisten kesken niin lukumäärän kuin salkkujen painoarvonkin suhteen.

2019 voisi tuoda muutosta myös EU-instituutioiden huippuvirkoihin. Tällä hetkellä Euroopan parlamenttia, komissiota ja neuvostoa johtaa mies ja mepeistä vain 36 % on naisia.

Tänä vuonna kuitenkin nimitetään uudet komissaarit ja täytetään monia korkean profiilin virkoja EU-instituutioissa. Jäsenmailla ja päättäjillä on siis oiva mahdollisuus esittää ja nimittää osaavia naisia näihin virkoihin osoittaakseen sitoutumisensa sukupuolten tasa-arvoon edistämiseksi.

Kauniiden sanojen ja strategioiden sijaan tarvitsemme tekoja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top