Kuka keksi Brexitin?

Kuka keksi rakkauden, kysyy Kaija Koo laulussaan, mutta vastausta ei ole löytynyt. Sen sijaan kuka keksi Brexitin -kysymykseen vastaus on selvä: konservatiivipääministeri David Cameron. Hän lupasi kansanäänestyksen tarkoituksena koota oman puolueensa repeileviä rivejä. Siis yhden puolueen sisäiset ongelmat johtivat myllerrykseen niin Britanniassa kuin koko Euroopassa.

Opetus numero yksi lienee, että kansanäänestyksillä ei pidä leikkiä. Toinen opetus on, että vastuullisilla puolueilla pitää olla vastauksia ja suunnitelmia kansanäänestyksen sekä Kyllä- että Ei-vaihtoehtoihin.

On sydäntä särkevää lukea ja kuulla tapahtumista, joissa nelisen miljoonaa EU-kansalaista Britanniassa ja muualla Euroopassa asuvaa brittiä ovat joutuneet byrokratian rattaisiin ja jokapäiväinen pelko tulevaisuudesta jäystää mieltä.

HS:ssa oli juttu suomalaisprofessorista, joka on lähettänyt vaaditut pumagat UK:n sisäministeriöön säilyttääkseen jo 16 vuotta voimassaolleen oleskelu- ja työlupansa. Orwell asuu nyt Britanniassa. Mikään hallinto ei yksinkertaisesti pysty selviytymään moisesta urakasta.

Neuvottelut Britannian EU-erosta olivat Katalonian draaman rinnalla Euroopan parlamentin täysistunnon esityslistalla, mutta Brexit hallitsi myös käytäväkeskusteluja. Neuvottelut etenevät hitaasti ja epävarmasti. Eroehdoissa ei ole edistytty riittävästi: konkreettisia edistysaskeleita tarvitaan nopeasti.

Mitä Brexit merkitsee suomalaisyrityksille? Ei ainakaan paranevia vientimahdollisuuksia vaan mahdollisesti kymmeniin miljooniin kohoavia uusia kustannuksia tulli-ilmoitusten muodossa.

Tiukimmin eroa vaatineet ovat jo pehmentäneet vaatimustaan ns. “hard-Brexitistä”, jossa Britannia ottaisi pisimmän mahdollisen loikan pois EU:sta ja yhteistyö supistuisi minimiin. Nyt hekin hakevat muotoja, jolla mahdollisimman laaja yhteistyö olisi mahdollista. Jotenkin tulee mieleen Suomi ja Nato: mennään niin lähelle NATOa kuin ikinä on mahdollista olematta jäsen.

Brexitin kasvoina tunnettu Nigel Farage puhuikin parlamentin Brexit-keskustelussa lähinnä Katalonian tapahtumista. Kuvaavaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top