Britit pysyvät EU:ssa?

Pian päättyvä vuosi on todellinen  kriisien vuosi Euroopassa. Talouden näkymät ovat kirkastumaan päin, mutta pakolaiskriisi synkentää mielialoja. EU:ta on helppo syyttää, mutta “pahikset” löytyvät jäsenvaltioista, jotka mieluummin rakentavat muureja ja piikkilankaaitoja kuin etsivät yhteisiä ratkaisuja.

Vuoden paras uutinen syntyi, kun Pariisissa solmittiin maailmanlaajuinen ilmastosopimus.  Jouluisasti voisi todeta, että sopimus on kuin tähti: se näyttää suunnan. Monta mutkaa on vielä matkassa, kompurointiakin, mutta suunta on selvä- kohti vähähiilistä taloutta. Hieno  esimerkki globaalista ongelmasta, johon vihdoin saadaan globaali ratkaisu.

Euroopan vakautta uhkaa myös Brexit. Britannian asemaa koskevat neuvottelut on tarkoitus saada loppuun ensi helmikuussa. Pääministeri Cameron päättää neuvottelutuloksen jälkeen kannattaako hän vai ei Britannian EU-jäsenyyttä.  Mitä tahansa voi tapahtua, mutta jokainen tietää, että pääministerin kannalla on loppupeleissä suuri merkitys.

Britannian vaatimukset ovat seuraavat:

1. EU:n tulee parantaa kilpailukykyään vähentämällä sääntelyä-

2. Euromaat  saavat lähentyä polittisesti, mutta UK:ta ei saa velvoittaa tiivistyvän  unionin rakentamiseen.

3, Kansallisilla parlamenteilla tulee olla enemmän valtaa EU-päätöksenteossa,

4. Britit haluavat rajoittaa sosiaaliturvaa EU-kansalaisilta ja siten vähentää maahanmuuttoa Britanniaan muista EU-maista.

Vaatimuksista vaikein on viimeinen, sillä se vaarantaa vakavasti yhden EU:n perusajatuksen: vapaan liikkuvuuden.  Helpoin on  jäsenmaiden parlamenttien vaikutusvalta. Siinä britit voisivat lähteä itsestään, sillä UK:n parlmantilla toisin kuin Suomen eduskunnalla, ei ole juuri mitään tekemistä EU-asioiden kanssa.

Olenko liian optimistinen, mutta vaistoni sanoo, että britit pysyvät EU:ssa, Neuvottelut ovat tiukat, mutta lopussa kiitos seisoo.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top